De zon

De zon is een ster, die 150 miljoen km’s van de aarde is. De energie van de zon is 9.000 keer hoger dan de energie behoefte die we daadwerkelijk met alle inwoners van de wereld nodig hebben. Het is dus verrassend dat men nog steeds over kernenergie en energie van olie en houtskool spreekt met deze gegeven. Het is belangrijk om dit te veranderen.

Met de nieuwe aandacht voor duurzame bronnen van energie zijn er een groot aantal mensen die ervoor gekozen hebben om zonne-energie binnen hun huis toe te passen. De zon is één van de meest duurzame bronnen van energie die er is en het is in verhouding makkelijk om de energie van de zon om te zetten in stroom. Veel Nederlanders vinden dat de zon wel wat meer mag schijnen, maar op het moment schijnt de zon hier al voldoende om ervoor te zorgen dat er twee manieren mogelijk zijn om de zonne-energie om te zetten, namelijk zonnepanelen en zonneboilers.

1. Zonneboiler

Naast de bekende zonnepanelen zie je ook steeds meer huishoudens een zonneboiler gebruiken. Waar een paneel stroom opwekt draagt een boiler op een andere manier bij. Een zonneboiler zorgt voor warm water, en is dus een groen alternatief voor gas. Vooral in de zomer werkt dit uitstekend en is het mogelijk om al je warme water van de zon te ontvangen.

2. Zonnepanelen

Komt er dit jaar een subsidie voor zonnepanelen? Huiseigenaren hoeven er niet op te rekenen! Het is echter wel mogelijk om nog steeds op andere manieren minder te betalen voor zonnepanelen.

Voor particulieren is het ook nu interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Je kunt als particulier gebruik maken van de BTW-teruggave op de hele installatie, dus het materiaal en de aanschafkosten. In totaal kan dus 21% van het totaal terug worden gevorderd. Dit komt omdat een particulier bij de levering van stroom aan het net, beschouwd kan worden als een ondernemer. Daarom kan de BTW na de aanschaf terug worden gevorderd. Je kunt in het nieuwe jaar zelf maar beter snel profiteren van alle voordelen. Het kan je veel geld besparen en daarnaast denk je hierdoor ook meer aan het milieu en de hele maatschappij.

Lokale subsidies voor zonne-energie

Er is ook sprake van lokale subsidie bij de zonnepanelen. Dit is in sommige gemeenten en provincies mogelijk. Je zou daarvoor in je eigen woonplaats moeten informeren of dar ook sprake van is. Wanneer je een eigen woning hebt, kun je wel een lening afsluiten met een lage rente bij de aanschaf van zonnepanelen, dit kan wanneer je een woningeigenaar bent. De lening moet dan ook gebruikt worden voor andere duurzaamheidsmaatregelen.

Wanneer je ook zonnepanelen wil, is het goed om te bekijken wat het voor je gaat kosten, het is de investering in ieder geval meer dan waard. Dit ontdek je wanneer je de berekeningen ziet en bekijkt wanneer je alles terug hebt verdiend. De moeite waard dus zeker de subsidies van 2016 bekijken en gebruik van maken wanneer je in aanmerking komt. Of er ook in jouw gemeente een subsidie is kun je kijken op deze overheidswebsite: www.verbeterjehuis.nl. Kijk ook naar de ISDE subsidie welke te vinden is op Rijksoverheid.nl.