Isolatiematerialen

Wanneer jij het gevoel hebt dat je maandelijkse energievoorschot veel te hoog is zal je gaan kijken waar dit door komt. In de meeste gevallen is het niet je stroomrekening die zorgt voor jouw hoge energiekosten; het zal doorgaans aan je gasrekening liggen. Jouw gasrekening is zo hoog doordat je cv-ketel overuren moet draaien om je huis warm te houden doordat er veel warmte verloren gaat in huis. Vooral wanneer er sprake is geweest van een koude zomer en een strenge winter zal dit bedrag doorslaggevend zijn voor de hoogte van je voorschot.

Welke isolatiematerialen zijn er?

Wanneer je gaat isoleren heb je de keuze uit een aantal isolatiematerialen. Je mag dan in eerste instantie denken aan de bekendste vormen van isolatie; glaswol en steenwol. Glaswol wordt geproduceerd uit gerecycled glas met zand, en steenwol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente wat onder hoge temperatuur wordt gesmolten en verweven tot een wol. Het uiterlijk is ongeveer hetzelfde net als de eigenschappen, maar steenwol laat zich iets prettiger verwerken. Glaswol voelt namelijk heel prikkend omdat het gemaakt is van glassplinters. Glaswol is ook schadelijker voor je gezondheid tijdens de verwerking dan steenwol. Glaswol is echter ook goedkoper dan steenwol.

1. Isolatieplaten

Isolatiemateriaal is er ook in de vorm van platen. Deze platen hebben als groot voordeel dat ze zich heel eenvoudig laten verwerken tegen je dak aan. Via een kliksysteem monteer je ze eenvoudig tegen elkaar aan en zit er geen ruimte tussen de isolatieplaten. Deze isolatieplaten zijn er in een aantal varianten; EPS (ook wel bekend als piepschuim), XPS, PUR en PIR. PUR is er behalve als isolatieplaat ook in een gespoten variant waarmee je gemakkelijk naden en kieren kan afdichten.

Milieuvriendelijke soorten

Er zijn ook duurzamere isolatiemiddelen in de handel. Je mag dan denken aan schapenwol, maar ook aan cellulose (ook wel bekend als papiervlokken), houtwol, kurk en hennep. Deze middelen hebben wellicht niet dezelfde hoge isolatiewaarde als de minder milieuvriendelijke varianten maar ze zijn wel een stuk duurzamer.

2. Isolatiewaarde

Je woning isoleren, dat is een klus waar je goed bij moet nadenken. Er is immers nogal een grote keuze in isolatiemateriaal en de juiste keuze maken is niet altijd even gemakkelijk. Welk materiaal je kiest hangt af van een aantal factoren. Zo zal je kijken naar de prijs, maar je moet ook kijken naar de isolatiewaarde van het materiaal van jouw keuze. Deze isolatiewaarde geeft aan wat het rendement zal zijn van jouw isolatie, ofwel; hoe goed isoleert dit materiaal. Die isolatiewaarde bestaat uit een aantal onderdelen die we zullen benoemen.

  • De L-waarde. Deze waarde wordt ook wel de Lambda-waarde genoemd. Deze waarde geeft per materiaal aan hoe goed het isoleert. Er wordt gemeten hoeveel warmte een isolatiemateriaal nog doorlaat. De Lambda-waarde moet dan ook zo laag mogelijk zijn; in dat geval laat jouw isolatie de minste warmte naar buiten ontsnappen.
  • De U-waarde. Dit is een waarde die doorgaans wordt gebruikt wanneer er geen dikte van het isolatiemateriaal is om de isolatiewaarde te berekenen. Je mag daarbij denken aan ramen. Ramen hebben immers geen specifieke dikte die de isolatie waarde bepaalt. Ook deze U-waarde moet zo laag mogelijk zijn. Bij het voorbeeld van een raam; enkel glas heeft een waarde van U=5,7. Kies je voor HR glas, dan geldt de waarde van U=1,1.
  • De R-waarde. Dit is de waarde die je berekent aan de hand van twee factoren; het gaat hier om de warmteweerstand van een isolerend product. Je neemt de dikte van het isolatiemateriaal en drukt deze uit in meters, dus 10 centimeter is 0,10. Deze deel je door de lambdawaarde. Hoe hoger het getal van de R-waarde is, hoe beter de isolerende werking van het isolatiemateriaal van jouw keuze zal zijn.

Het spreekt voor zich dat het goed is om je te oriënteren op de diverse isolatiematerialen voordat je naar de winkel gaat om ze aan te schaffen.

De isolatiewaarde van een passiefhuis?

Een laag energieverbruik? Dat wil iedereen wel en met passiefhuizen is dat mogelijk. Op dit moment is de EPC van een woning 0,4 verplicht maar is heeft een passiefhuis een EPC van 0,0. Niet alleen is deze goed geïsoleerd, het maakt heel goed gebruik van hoe de zon binnenkomt en meer.